Categorised in: Education / Exhibitions

Projekti Zooloģiskā dārza kafejnīcai

March 31, 2013 11:16 pm

Caurspīdīga un atvērta ēka, kas varētu darboties cauru gadu, būtu labi pamanāma apmeklētājiem, bet vienlaikus arī respektētu vēsturisko arhitektūru un apkārtni, harmoniski tajā iekļaujoties — kafejnīca Rīgas Zooloģiskā dārzā — tas bija projektēšanas uzdevums, ar ko savu pirmo mācību noslēdza RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultātes studenti.

Otrā semestra galvenais projektēšanas studiju uzdevums bija kafejnīca Zooloģiskajā dārzā, kas ir viena no pievilcīgākajām izklaides un atpūtas vietām Rīgā, — tajā ik gadu viesojas līdz 300 tūkstošiem apmeklētāju. Komplekss pastāvīgi atrodas pilnveides un paplašināšanās procesā, kurā tika iesaistīti arī RISEBA FAD 1. kursa studenti, saņemot uzdevumu pārdomāt jaunas kafejnīcas ierīkošanas iespēju.

Kafejnīcas novietne paredzēta Zooloģiskā dārza pašā centrā, vēsturiskās Pērtiķu mājas atrašanās vietā. Tā iecerēta kā esošā koka paviljona pārveidots, pilnveidots un paplašināts variants. Kafejnīcai jābūt piemērotai dažādām sezonām, un vienlaikus — atvērtai, caurspīdīgai, ar pietāti pret vēsturisko arhitektūru. Projektam jārod sava, unikāla identitāte, apmeklētājiem skaidri pamanāms un mežainajā ainavā integrēts kafejnīcas veidols, kas harmoniski iekļautos dārza teritorijas kontekstā.

Projektu noslēdza studentu darbu izstāde Zooloģiskajā dārzā.
Projekta laiks: 2012. gada janvāris — maijs
Pasniedzēji: Vannessa Miriam Carlow, Manten Devriendt, Arnis Dimiņš, Oskars Redbergs
Labākie projekti
Fricis Vilnis

Aptaujā (visidati.lv / laika posmā 02.05.12 – 10.05.12) 77% no respondentiem atbildēja, ka objekts, kas piesaista viņu uzmanību un var tādējādi var kalpot kā orientieris ir augsts objekts. Vecās pērtiķu mājas tilpums V1, mainot formu, bet saglabājot tilpumu iegūst jaunu izskatu, kurš ir neparasts, atraktīvs un kalpo kā centrālais objekts Rīgas ZOO. Ēkas iekšējās kāpnes ir novietotas kvadrātiskā spirālē, ļaujot no katra pusstāva nokļūt kādā no izvirzījumiem, savukārt ārējās kāpnes ir novietotas spirālē, lai labāk organizētu evakuācijas ceļu. Uzeja uz ārējām kāpnēm novietota pamatojoties uz cilvēku kustību ZOO, kā arī sākotnējai uzmanības piesaistīšanai.

Kafejnīcas zona ar telpu viesiem paredzēta katrā izvirzījumā, pamata stāvs projektēts virtuves zonai, kura no paša torņa ir atdalīta ar bīdāmajām durvīm. Vasaras sezonā šīs durvis ir atvērtas, un ar labiekārtojuma palīdzību publiskā kustība tiek izvesta caur torni. Torņa izvirzījumi seko ārējo kāpņu spirālei, kā arī novietoti pamatojoties uz reljefa griezumiem un apkārt esošajiem zoodārza nožogojumiem, piemēram, zemākie izvirzījumi ļauj vieglāk skatīties uz ķenguru nožogojumu, kamēr jaunais Safari projekts būs vieglāk redzams no augstākiem izvirzījumiem. Katrā izvirzījumā ir vieta no 8 līdz 16 cilvēkiem, un torņa pašā augšā ir projektēta banketu zāle 30 cilvēkiem. Katra izvirzījuma plakne / ārējā terase ir pieejama gan no iekštelpas gan ārtelpas, tādējādi veidojot struktūru dinamisku un interesantu. Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām projektēts lifts torņa centrā.
Igors Malovickis

Pagājušā gadsimta 20. gados celtā ēka ir viens no vēsturiski svarīgākajiem objektiem Rīgas zoodārzā, kura vēsturiskā vērtība nepārtraukti aug, tāpēc esošā apjoma pārveidošana kafejnīcas apjomā ņem vērā ēkas vecumu un tā vērtību zoodārza kontekstā. Izstrādājot projekta idejisko pamatojumu, galvenais fokuss tiek likts uz esošās ēkas pārveidi par visa kafejnīcas kompleksa centrālo skatu un kustības objektu, kā rezultātā, apjomam tiek pievienoti trīs atsevišķi spārni, kas ļauj koordinēt un pakārtot kustību, lai panāktu vēlamo rezultātu.

Ņemot vērā novietnes līmeņu atšķirību (starpība starp dotā ēkas novietnes plāna ziemeļu un dienvidu daļu ir aptuveni 2,5 m), lielākais spārns tiek pacelts 1,5 m augstumā no ēkas pirmā stāva augstuma un tiek orientēts uz galveno satiksmes ceļu — dienvidrietumiem, kur atrodas bērnu rotaļu laukums un no kurienes galvenokārt tiek veidota lielākā satiksme. Paceļot spārnu 1,5 m augstumā, tiek panākts rezultāts, ka spārna izskaņā, zem lietojamā apjoma, ir izveidojies 2,5 m augsts atvērums, kas kalpo kā satiksmes ceļa ieejas punkts spārna iekšpagalmā uz kafejnīcu, kuru ir iespējams pakārtot dažādām darbībām. Lielākais spārns ir paredzēts ģimenēm un satur astoņvietīgus, sešvietīgus, četrvietīgus, kā arī divvietīgus galdus. Spārna lietotājiem arī ir iespējams redzēt ne tikai vēsturisko ēkas apjomu, bet arī iekšpagalmu un kustību, kas tajā notiek. Spārna iekšpagalmā ir iespējams arī novietot bērnu spēļu laukumu, kas pašreizējā novietnē atrodas tieši ārpus tā, tādā veidā ļaujot vecākiem pieskatīt savus bērnus arī atrodoties kafejnīcā.

Otrais spārns, savukārt, orientēts uz ziemeļrietumiem, tiek izbūvēts metra dziļumā no kafejnīcas pirmā stāva augstuma, kas veido ~ 0,8 m augstuma starpību starp spārna grīdu un zemes līmeni, veidojot dinamisku skatu uz spārna iekšpagalmu un tajā notiekošajām darbībām. Šis spārns satur garu bāra letes galdu ar skatu uz iekšpagalmu, ļaujot lietotājiem savdabīgi mijiedarboties ar ārtelpas apjomu.

Trešais spārns atrodas ēkas ziemeļaustrumos un atrodas zemes līmeņa augstumā. Spārns ir iekārtots ar haotiski izvietotiem galdiņiem un ir paredzēts visām apmeklētāju grupām. Spārna apjomam arī ir pakārtots iekšpagalms. Rezultātā, trīs spārni, kas apvijas ap esošo ēku, veido ne tikai telpu paredzētu pusdienošanai, bet arī trīs dažādas kustību un sēdvietu darbības ap vēsturisko pērtiķu māju, kas kļust par centrālo kustības un kafejnīcas kompleksa objektu. Līdz ar iekštelpu pakārtošanu, paralēli tiek pakārtota arī ārtelpa un iekšpagalmu apjomi, kas ļauj abām projekta pasaulēm savā starpā mijiedarboties un ļauj kompleksam kļūt dzīvākam un dinamiskākam. Spārnu apjomi, kas apvijas ap esošo ēku, tiek veidoti pēc iespējas caurskatāmāki un caurspīdīgāki, tādā veidā izslēdzot iespēju tiem kļūt par dominējošo projekta elementu un ļauj saplūst ar novietnes apkārtējo vidi, izceļot projekta centrālo objektu — vēsturisko pērtiķu māju.
Kārlis Mičulis

Kafejnīcas forma rodas sašķeļot vecās ēkas apjomu ar jaunu ceļu sistēmu. Mērķis ir ar ceļu palīdzību apmeklētājus fiziski izvadīt cauri kafejnīcai, novietot to ceļu krustpunktā, akcentēt kā centrisku vietu, kur sastapties. Atsevišķi atdalītie apjomi savstarpēji tiek savienoti ar vējtveriem radot iekšējo ātriju, kas vasaras sezonā kļūst par brīvdabas skatuvi vai vienkāršu brīvdabas konferenču zāli.

Kafejnīcas atšķirīgie apjomi iegūst savu formu pateicoties apkārtnes skatu punktiem, lai tie tiktu orientēti katrs pret savu punktu (Bbērnu laukums, ķenguru nams, sermuliņš). Kafejnīcas ātrijam izveidots lameļu jumts, kas atbilst vecā pērtiķu nama jumta izmēriem. Fasādes tiek arī nosegtas ari lameļu trajektoriju, lai kontrolētu telpu izsauļojumu. Lamelēm arī ir piešķirta funkcija — tās var būt kā aicinošās arhitektūras formas, kurām katrs var atrast savu pielietojumu. Lameles var būt kā sēdvieta, kā vieta kur nosnausties.

Kafejnīcai apvieno vairākas funkcijas. Tas ir kafejnīca ar grāmatu lasīšanas jeb info stūrīti, kur tiktu izvietoti dažādi informatīvi materiāli — grāmatas, žurnāli par dabu, dzīvniekiem. Kafejnīca ir papildināta ar ekspozīcijas trajektoriju, kas nozīmē, ka visas kafejnīcas garumā tiek izvietotas gleznu, bilžu izstādes ar brīvu tematiku. Centrā atrodas brīvdabas konferenču zāle.

Kafejnīcai ir vasaras un ziemas telpiskās organizācijas programma. Mainoties sezonai, kafejnīcas pagalmi iegūst atšķirīgas funkcijas. Grāmatu jeb info stūrīts paplašinās un šim mērķim tiek izmantots viens no pagalmiem, kurā tiek iekārtoti sēdvietas un literatūras plauktiņi. Pagalms no ātrija ieejas kļūst par ekspozīciju pagalmu, kur tiek gar kafejnīcas sienām izvietotas papildus attēli, bildes vai cita radošā izpausme. Atlikušie divi pagalmi tiek izmantoti kā papildus vieta apmeklētāju galdiņiem. Kafejnīca centā esošais ātrijs tiek izmantots kā brīvdabas konferenču zāle vai skatuve, tai paredzēta tribīne divdesmit cilvēkiem. Vasaras laikā iekšējā stiklojuma sienas uz ātriju ir atveramas, tādejādi kafejnīcas telpa un ātrija telpa tiek apvienota vienā vienotā platībā. Kafejnīca piedāvātu 74 vietas ziemas sezonā, bet vasaras sezonā — līdz 200 vietām.