Categorised in: Conferences / Recent

Jan Gehl and Oskars Redbergs. Jan Gehl returns to Riga after 16 years since publishing his research project “Public Space & Public Life – in Riga City Centre”

June 14, 2017 1:33 pm

20th June 2017, 15:30 Seminar with Jan Gehl conducted by Oskars Redbergs at Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolai, Lāčplēša ielā 55. In the seminar we are going to discuss whether and how ideas of Jan Gehl has influenced the city development in the last decades.

This seminar is an opportunity for the audience and the local experts and professionals to engage in the discussion with Jan Gehl on potential and challenges Riga city is facing on its way of becoming an internationally recognized, forward looking and sustainable regional metropolis.

More extensive programme below:

Šī gada 20.jūnijā plkst. 17:30 Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolas telpās, Lāčplēša ielā 55 atklās izcilā dāņu pilsētplānotāja Jana Gēla (Jan Gehl) izstādi “Mainot domāšanas veidus”, kas veidota godinot cienījamo meistaru 80.gadu jubilejā.

“Ja Jans Gēls neeksistētu, mums viņu vajadzētu izdomāt, lai glābtu savas pilsētas”,- teikusi Dženeta Sadika Kāna (Jeanette Sadik Khan), bijusī Ņujorkas Transporta departamenta pilnvarotā pārstāve.

Izstādes “Mainot domāšanas veidus” (kuratore – arhitekte Līva Kreislere) pamatā ir Jana Gēla sākotnējais darbs kā cilvēku uzvedības teorētiķim, pētniekam un rakstniekam pilsētvides kontekstā. Gēla pieeja ir izteikti humānistiska un pilsētvidi atbalstoša, vienmēr uzsverot, ka pilsētām jābūt veidotām cilvēkiem nevis tikai loģistikas nolūkiem, arhitektūras bravūrai vai aklai, vienkāršotai ekonomikai. Laba arhitektūra nav tikai forma, bet gan mijiedarbība starp formu un dzīvi.

”Vispirms dzīve, tad telpas, tad ēkas – sākot otrādi, tas nekad nestrādās”, – tā pats meistars, piebilstot, ka: ”Man vienmēr vairāk interesējis mainīt domāšanas veidu – pēc tam kāds cits var mainīt pilsētas”.

Šī ir vienreizēja iespēja pēc 16 gadiem Rīgā atkal satikt cienījamo meistaru un dzirdēt viņa pārdomas par toreizējo un šodienas Rīgu. Vai un cik daudz ir kas mainījies no tā, ko arhitekts ar savu komandu izstrādāja savā pētījumā un ieteikumos Rīgas pilsētvidei toreiz, 2001.gadā?

Divu viesošanās dienu laikā paredzētas arī citas ar pilsētplānošanu saistītas aktivitātes, kurās galvenā perona būs Jans Gēls:

20.jūnijā jau no 13:30 kopā ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu, pilsētplānošanas ekspertiem un arhitektiem Jans Gēls dosies nelielā pastaigā pa tuvējo centru, izstaigājot Stacijas laukumu, Centrāltirgu, Spīķeru kvartālu un Krastmalu, kā arī daļu Vecrīgas un Barona ielu;

Ap plkst. 15:30, pēc pastaigas pa pilsētu un nonākot līdz izstādes norises vietai Rīgas Dizaina un Mākslas vidusskolai, Lāčplēša ielā 55, Oskara Redberga vadībā notiks neliela diskusija-seminārs par pastaigā gūtajām atziņām, kas paredzēts jomas profesionāļiem20th (tikai ar apstiprinātu dalību);

Plkst. 17:30 turpat Lāčplēša ielā 55, būs Jana Gēla ciemošānās kulminācija un oficiāla izstādes “Mainot domāšanas veidus” atklāšana ar Dānijas Karalistes vēstnieka Hansa Braska piedalīšanos un paša autora un ievadvārdiem. Aicināts ikviens interesents. Izstāde Rīgā būs apskatāma trīs nedēļas, līdz 10.jūlijam.

Image Courtesy Danish Cultural Institute

More information:

https://www.dki.lv/danu-arhitekturas-grands-jans-gels-ar-izstadi-viesosies-riga/

http://a4d.lv/lv/notikumi/jans-gels-ar-izstadi-un-lekciju-riga/